Blog

Max Carp Kódex 2014

  |   Blog   |   No comment

A Max Carp mindíg is az újszerűségéről volt ismert a hazai, és külföldi pontyhorgászok körében. Már hatodik éve kaphatóak nálunk is a termékek, melyekkel számos ponty matuzsálem került horogvégre, és a rekord listákra. 

Az idei évben is tartogatunk kiemelkedő újdonságokat azoknak a horgászoknak, akik megtisztelnek minket a bizalmukkal. Ezúttal egy igen széleskörű ismertetéssel tudunk szolgálni, amelyben rengeteg információt adhatunk a professzionális csúcskategóriás termékekről. A tavalyi évtől van forgalomban a Fresh Max Bojlie Series, ami az idei évtől négy új ízzel bővül a kínálatunk.

Mit is érdemes tudni ezekről a csalikról?

Kiváló beltartalommal rendelkező kész bojli gyártástechnológia a BIO-Nature! Ezek a fantasztikus bojlik, igazi gyöngyszemei a ponty csaliknak, amelynek alapja a sikeres MAX sorozat fagyasztott bojlik. Létrehoztunk egy kiegyensúlyozott, első osztályú halliszt tartalommal bíró csalit (több mint 50%), ami ezeken felül tartalmaz még esszenciális kivonatokat, tejfehérjéket, enzimeket, fűszereket, főtt madár eledelt, kendert. Tartalmaz egész tojást, tojáshéjat a crunch hatás miatt, ami a pontyok természetes táplálékának, a kagylónak a héját utánozza. Válogatott kombinációja, a magas minőségű folyékony aminóknak és attraktoroknak. Tartósítószert nem tartalmaz, és „E”-ömlesztett anyagokat sem. Köszönhető az egyedülálló összetételének a vízbe érve azonnal a teljes vízoszlopban kezdi terjeszteni az ellenállhatatlanul erős élelmiszer-jeleket . Jellege, szinte azonos a fagyasztott bojliéval. Ajánljuk a rövid és a hosszú távú horgászatra. Ugyancsak alkalmas iszapos vizekre. Tartalmaz GLM kivonatot és nagy tisztaságú máj port 6-10%. Kapható 16, 17 és 21 mm átmérőben vegyesen. Csomagolás: 700 g, 2,1 kg és 4 kg (általános fekete visszazárható dobozban illetve vödörben)

Sokan feltették már a csapatnak az alábbi kérdést!

„ Mi a különbség a fagyasztott és kész bojli között? ” A válaszom talán mindenki számára tartogat valami újat. Max – Fresh bojlinak elsősorban az előnye, hogy nem igényel speciális tárolást, és könnyen tárolható, szállítható. Így nem szükséges, hogy otthon a fagyasztóba rakni a halaknak szánt csalit, amit valljunk be nem sok hölgy, néz jó szemmel. A fagyasztott bojlikkal szemben meg van még az az előnye, hogy nem kell szárítani a horgászat előtt, mert, teljesen száraz, és megfelelő keménységű, valamint nem kell attól tartani, hogy a lágysága miatt nem tart elég ideig a horgon (és nem esik szét a dobó csöves etetés közben). Nyilvánvaló, hogy a fagyasztott bojli attraktívabb, de a tesztek folyamán, a kapások számai, mindkét fajta bojlinál azonosak voltak, ez arra utal, hogy a halak nem tettek különbséget a friss és fagyasztott bojli között. Miért is tettek volna, hiszen mind a kettő alapja szinte teljesen megegyezik. Inkább a horgásztól függ mikor, melyiket részesíti előnyben. A csali tesztelése során fontos szerep jutott a különböző kiegészítőknek, mint például a paszták, dipek, pop up-ok …, amelyek a körülményeknek megfelelően még fogósabbá tehetik a csalinkat.

Az elérhető Ízek

  • A1 roll – Hal, hús, máj, black pepper, asafoetida
  • Bugaboo – Rák, Tintahal, Máj
  • Garlic Sunrise – Ananász & Fokhagyma
  • Gold Squid – Tintahal, Curry, Black Pepper
  • Max Winter – Squid and Octopus, édes Szilva
  • Monster Halibut – Laposhal, füstölt szardella
  • Red Rag – Füstölt lazac, krill, tőzegáfonya
  • Zombie – Hal, garnélará, tarisznyarák és fűszerolajok
  • Természetesen ezekhez az ízekhez megtalálhatóak az íz azonos Pop Up bojlik, Dipek és Por Paszták.

A Dip családunk igen széleskörű, de a minőséget itt is bizonyítandó módon dipjeink tapadnak!!! Nem folynak le a szerelékről. A tulajdonságokat tekintve bojlinknak 10 perces áztatás elégséges a típus azonos dipbe áztatáshoz. Ha ezt követően kettétörjük a bojlit, akkor látható hogy mennyire szívódott be bojlinkba. Sok más gyártónál a külső réteg oly zárt, hogy a dip be sem hatol a bojli szerkezetébe. Tegyen velünk próbát! Az idei év újdonságaként már kapható Kész paszta ezekben a kedvelt ízekben, valamint egy Hard Hook Bait-nak keresztelt 24 mm-es csalizó bojli. Amiről azt érdemes tudni, hogy plussz kötőanyaggal megnöveltük a csali keménységét, ami ettől, ellenállóbb lett az apró halak és rákok támadásának, illetve tengeri sóban van tárolva, ami mint köztudott, hogy kiváló nedvszívó képességgel bír, ezért ez is keményít a bojli állagán. Forró nyári napokon a só kiváló étvágyfokozó a halak körében. Bevallom én, nagyon hiányoltam a fluo pop up bojlit a Max Carp kínálatából. Ettől az évtől már ez is megtalálható a csali kínálatban, 2 színben és ízben 15 mm-es méretben.

Magic Fruit az izgalmasan illatos gyümölcs

 „igazi” Tutti Frutti

Anabolic Monster (Tarisznyarák, garnéla rák, tintahal máj+ más titkos összetevők) Izgalmas kiegészítői lehetnek ezek a pop up-ok a bojliknak, vagy önállóan alkalmazhatók a manapság olyan népszerű Chod Rig csalijaként. Kibontva mindkettőnek erőteljes az illata. A Magic Fruit méltán tarthat számot az amúrok érdeklődésére is. Sokan közülünk pontyhorgászok közül csak az otthon gyúrt csaliban hiszünk ezért a csapat rájuk is gondolva tovább, fejlesztette az oly népszerű UFO mixet. Az idei Évtől teljesen megújulva, új névvel debütál az „Anabolic Monster Beef”. Röviden AMB mix 2014

Kellő gondossággal összeállított bojli mix, amely tartalmaz a pontyok számára könnyen emészthető, „Monster Beef” fehérjéket, valamint prémium minőségű egyéb összetevőket. Dominál ebben a mixben a hering, és a tintahal liszt, valamint módosított májkivonat és aroma. Ezen felül megtalálható még benne a nagy tisztaságú máj por és tengeri élőlények kivonata. Ez a keverék minden évszakban rendkívüli fogóssággal bír, köszönhetően az enzimatikusan. módosított liszteknek, tengeri kivonatoknak és tejfehérjéknek, illetve a természetes esszenciáknak. Összegezve: mindent tartalmaz, ami egy kiváló mixtől elvárható. Könnyen görgethető és rendkívül fogós! A rendkívül kiegyensúlyozott összetevőknek köszönhetően alkalmas hosszabb távú etetésre. Ez egy olyan keverék, amely fokozottan képes magába fogadni a folyékony összetevőket, ezzel könnyebbé téve a bojlie készítést.

Nem szükséges javítani rajta, mert úgy alkottuk meg, hogy a halas és más eszenciák harmonizáljanak egymással. Végül az ára a kiváló minősége ellenére igen barátinak mondható, ha kiszámolja, hogy mennyibe jön ki ebből a mixből egy kg bojli, kellemes meglepetés éri. A megszokott jó minőségű csomagolásban hozzuk forgalomba, ami a fénytől és a levegőtől elzárva tartja, ezáltal hosszan megőrzi a minőségét. Próbálja ki, és nem fogja elfelejteni többé a nevét: AMB azaz: Anabolic Monster Beef!

  • 2 és 4 kg-os zárható vödörben kerül kiszerelésre.
  • 1kg szárazanyaghoz 9db közepes méretű tojás javasolt

A mixhez a jól bevált aktivátorainkat ajánljuk immár 10 féle ízben. Ezekhez a tojáson kívül egyéb adalékot nem szükséges hozzá tenni, mert úgy alkottuk meg, hogy az általunk jónak Ítélt összetevőket mixeltük össze. Ezeken az aktivátorokban, harmóniában van az aminók, attractorok olajok és aromák aránya. Úgy véljük, ezekből, az összetevőkből, mindenki fogós csalit készíthet. Újdonság az aktivátorok között a Zombie, Red Rag, Monster Halibut, Max Winter valamint a Fabulous.

Ezeken felül megmaradtak a jól bevált Maxos ízek, is mint a Mad Max, Messiah, A1 roll, Devil Fish és Trufle x. Ha valaki még se elégedik meg ennyivel, annak figyelmébe ajánlom régi jól bevált étvágyfokozóinkat (Max Food, Powerful) valamint nagytisztaságú omega-3 zsírsavakban gazdag hal olajainkat. Ezeket felhasználva minden igényt kielégítő bojli készíthető!

Visszatérnék a kezdetekhez

Magyarországon először a Max series fagyasztott bojlijaival jelentünk meg. Akkor és most is még mindig ez a top termékünk, mert rajtunk kívül nem igen vállalják a fagyasztott termékekkel járó macerákat. Ezekről a bojlikról azt érdemes tudni, hogy gondosan összeválogatott kiváló minőségű alkotóelemekből lettek összeállítva hosszú kísérletezés és tesztelés után. Több íz kimondottan a hazai vizekre lett kifejlesztve, ami nem azt jelenti, hogy máshol nem eredményes csali. Az összetevőkről érdemes megemlíteni, hogy 50% hallisztet tartalmaznak többek között, ami igen jónak mondható. Ezen felül tartalmaznak még 2 fontos összetevőt 6-10 %-ban, ami a máj por illetve a GLM por, ami még attraktívíbb csalit eredményez. Persze ezek mellett megtalálhatók még a mag őrlemények, hal olajok természetes kivonatok és esszenciális olajok és tejfehérje származékok is. Természetesen ezek a bojlik tojással készülnek, ugyan úgy, mint a házi készítésűek. Megtalálható még bennük a tojás héja, ami nem csak rusztikus külsőt kölcsönöz a csalinak, hanem utánozza a pontyok természetes táplálékát, a kagylóhéjat. (Crunch effekt).

A gyártásról még annyit érdemes tudni, hogy a kész bojlik a főzés után átmennek egy enzimatikus fürdőn, ami az elvesztett aromákat és étvágyfokozókat pótolja. Ezt követően kerülnek fagyasztásra a golyók. Ami még plussz, hogy a csomagoláson belül nem csak golyó, hanem dumbel formájú csalik is találhatóak, amivel még változatosabbá tehetjük a hajszál előkénket. Még egy plussz két féle méretet tartalmaz minden csomag ,16mm és 21mm. A Max Seria minden bojlijához kapható Pop up,dip,és pordip. Valamint 2014-től némely ízhez kész paszta is. Ezek a termékek a kapástalan időszakokban és persze a versenyeken lehetnek nagy segítségünkre.

Rendelhető Ízek

  • A1 roll – Hal, hús, máj, Black Pepper, asafoedita
  • Bugaboo – Rák, tintahal, máj
  • Devil Fish – Az igazi Squid and Octopus+ fűszer olajok
  • Mad Max – Glm és fűszerek, valamint tengeri élőlény kivonatok
  • Messiah – Tintahal, citrusos gyümölcsök, black pepper
  • Red Rag – Füstölt Lazac, Krill, tőzegáfonya
  • Zombie – Hal, garnélarák, tarisznyarák és fűszerolajok
  • Stink Sniper – Máj, hal, pirospaprika, illóolaj esszencia
  • Fabulous – Erjesztett garnélarák & Belachan, trópusi gyümölcsök
  • Bionicle – Máj, rák, mexikói hagyma & illóolaj
  • Beastliness – Rák és szúnyoglárva!

Az összes csali olyan összetevőkből készül, ami hideg vízben is kiválóan dolgozik, de ha ki kellene emelnem közülük néhányat, ami még a téli ídő szakban is átlagon felüli fogóssággal bír, akkor sorrend nélkül a következőket javaslom: Red Rag, Bionicle, Messiah és Fabulous. Tapasztalatom szerint mély bányatavakra a Bugaboo-t, Zombie-t, Devil Fish-t, Mad Max-et és a Bestlinest érdemes magunkkal vinni. Nagy iszaposabb víztározókon az A1 roll a Messiah, a Bugaboo, a Stink Sniper, a Fabulous, a Bionicle és a Beastliness lehet a nyerő választás. Majd a cikk végén a tippekben visszatérek néhány apró csalizási tippel ezekkel a bojlikkal kapcsolatban.

Ezeket viszont a lassú oldódásuk miatt kiegészítő etetésként is alkalmazhatjuk a hajszálelőkén felkínált bojli mellé.

Pelletek

A rövidebb és hosszabb távú horgászatok manapság már elképzelhetetlenek pelletek nélkül. Akár hajszál előkén felkínálva akár az etetés részeként. Először a Feeder-es horgászoknak gyártott pelleteinket említeném meg, ami 3 ízben és 10 mm méretben kapható. 250 ml zárható dobozban

  • Hot Cranberry csípős íz tőzegáfonyával kombinálva
  • Liver puding Extra máj
  • Orange extact Hal narancskivonat

Ezek a csalik a víz hőfokától függően 3- 6 órát kibírnak a horgon. Sokszor a túlhorgászott vizeken csodákra képesek!

A másik ilyen csalizásra alkalmas pelletünk a Nuggets, amely fúrt ízesített pellet 20mm méretben. A pelleteink fő tulajdonsága hogy olajtartalma nem a víz tetelyén dolgozik. A legtöbb pellet esetében tapasztalható hogy vízbe érve a felszínen olajfoltok jelennek meg. Egy nyári estén ez akár a vízbeérést követően rögtön látható. A nuggets típusú pellet az iszap tetején terül el…a pontyok pedig többnyire nem a vízfelszínen keresik a táplálékot.

Elérhető ízek

  • A1 Prodigy
  • Squid
  • Zombie

Utoljára hagytam a kedvencemet

A Mini Max-ot. Kis mérete és gyors oldódása hamar az etetésünkre csalja a bajszos barátainkat. CSL illetve kender keveréke 3mm átmérővel.  PVA csomagba kiváló, a kis mérete miatt, dobálós pecáim nélkülözhetetlen kellékei. A pelleteket és a csalinkat is fogósabbá tehetjük a különböző locsolókkal. (Booster & Syrup). Nagyon intenzív ízű és illatú segítői ezek a termékek a horgászoknak. Úgy gondolom, ezek nem hiányozhatnak egy modern pontyhorgász eszköztárából. Vonzóbbá tehetjük vele a pelletet, a bojlit és természetesen a magokat is. Bevallom, én sokszor használom paszta készítéséhez is por dippel keverve, erőteljes illatot árasztó paszta készíthető. A Liver krill, MAX Red és hideg időben a Max Crab Cream az általam leggyakrabban használt ízek. Mindegyik PVA barát, tehát nem kell félni attól, hogy idő előtt feloldja a PVA hálót vagy zacskót.

Ezekből is már kilenc különböző íz elérhető

az első négy 200ml a többi 100 ml kiszerelésben

  • Max crab cream Rák és tejszínkrém
  • Max liver&krill Krill máj kender
  • Max Fruit Lazac tutti frutti és áfonya keveréke
  • Max red Halolaj +csípős fűszer kivonatok (főzhető)
  • A1 roll Hal-Hús-Máj-Black Pepper-Asafoedita
  • Garlic Sunrise Ananász Fokhagyma
  • Max Winter Squid and Octopus-Édes Szilva
  • Red Rag Füstölt Lazac-Krill -tőzegáfonya
  • Zombie Hal- Garnéla rák-Tarisznya rák és fűszerolajok

A paszták az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendenek. 2014-től mint korábban említettem kapható a kész paszta  is a Max Carp kínálatában, de én lehet, hogy a maradiságom miatt a száraz pasztát részesítem előnyben! Hogy miért? Úgy gondolom, sokkal több rétűen lehet felhasználni. Egy kis kukorica tejjel és dippel összegyúrva pillanatok alatt készíthető belőle oldódó bojli. Egy másik példa, amikor nagyon iszapos mederfenéken horgászva 50% őrölt rák (Teknős eledelként beszerezhető bármely multiban, csak le kell darálni) keverékével, Vagy bármilyen pop up mixel ideiglenesen lebegővé tehető a bojlink ami, ha leoldódik róla a paszta réteg, szép lassan süllyed a fenékre és megáll az iszap tetején. Sok mindennel variálható még ez a száraz paszta, az ötleteknek csak a képzelet szab határt. Sokan írtak már a paszták alkalmazásáról, de inkább a gyakorlatban kell kipróbálni, hisz a puding próbája is az evés. Tehát por pasztára fel!

Néhány gondolat az új ízekről, először vegyük górcső alá a Gold Squidet. Aki használta korábban az Effective Seria – Squidka bojliját (3 év teszt) annak ismerős lehet, mert ez annak a tovább fejlesztett változata ( 5 év teszt). Újra gondolva a mixet megnövelve benne a halliszt, squid liszt tartalmat, ami 50% körül mozog, a Max Fresh szériánál immár egy sokkal emészthetőbb és attraktívabb csalit eredményezett. A tesztek során hideg vízben kiválóan működött köszönhetően az ízek és felhasznált anyagok harmóniájának. Az „illata” szúrós szagú tintahal, keverve a fekete bors és a keleties curry esszenciális olajokkal.

A másik ilyen fejlesztés a Max Winter (Tintahal – Szilva), ami szintén az Effectíve Seria tovább fejlesztése és szintén tintahal alapon van, és ezt, összekevertük az egyik legfogósabb aromával, ami nem más, mint az édes szilva. Igazi hidegvízi nagyágyú lett a végeredmény. Meleg vízen ne lepődjünk meg, ha amúr veszi fel a horgunkat, úgy tapasztaltuk, hogy ezeknek, az édes vízi torpedóknak, nagyon bejön ez a kombináció.

Eddig még hiányzott a termékpalettánkról egy „echte” halas bojli. Mára pótoltuk ezt az űrt, elkészítettük a Monster Halibut bojlit. Brutális halas ízek remélhetőleg brutális halaknak! A laposhal, vagy közismert nevén halibut kombinálva lett egy erőteljes ízzel, ami a sós szardella. Valószínűleg az igazán meleg idő és a 20Cofeletti vízhőfok nyerő csalija lehet. Merenyei horgászathoz is bátran ajánlhatom, hisz az ottani pontyok oda vannak a halibut ízért. Végezetül jöjjön néhány apró hasznos tipp, amitől még sikeresebb lehet a horgászat.

Először az úgymond „gyúrós” horgászoknak két fogós bojli recept a saját tapasztalatom alapján. Az első egy igazi hideg vízi csali!

  • 1kg Anabolic Monster Beef mix
  • 40 ml Mad max activátor
  • 30 ml Antartic oil(Mad max)
  • 30ml max food (amino komplex)
  • 15ml Emulsifier (Nutrabaits) dermedés gátló
  • 1/2 evőkanál kősó
  • 7-9db közepes méretű tojás

A másik szintén fogós recept, amit melegebb vízre ajánlok.

Főzés után 10 ml olajat 10 ml Aktivátort és 10 ml Max Food-ot vagy powerfullt összekeverek, majd beleöntöm egy nylon zacskóba, hozzárakom a frissen, főzött bojlit, és összerázom. Ezt követően lekötöm a zacskó száját és hagyom, hogy magába szívja a csali ezt a kis „tuning folyadékot). Ha nem használom fel egyből akkor általában egy napig szárítom, és vákuumozott zacskóba téve mehet a fagyasztóba. A horgászat előtt 2 -3 nappal kiveszem, és szárító zsákban tartom. Naponta legalább kétszer megrázogatom a szárító zsákban a bojlikat, az egyenletes száradás miatt.

Ez az ún. tuning koktéllal a régebbi kiszáradt csalit is újra attraktívabbá tehetjük. Bizonyos alkalmakkor száraz pasztát is szórok a bojlikhoz, ami nedvességtől a bojli felületén megtapadva egy gyorsan felhősödő réteget képez majd a vízben a csali körül. Versenyek előtt is érdemes ezzel a plusszal feltuningolni még a friss csalikat is. Teszthorgászaink azt tapasztalták, ha az exotica pop up-ot kombinálják a Zombie vagy Bugaboo bojlikkal sokkal több kapásuk lesz, mint amikor külön-külön használták, ezeket, az ízeket. Tehát érdemes extrém párosításokat is készíteni, mert lehet, hogy ez hozza meg a hőn áhított sikert. Visszatérve még egy gondolat erejéig a száraz pasztához. Az én kedvenc alkalmazási módszerem, hogy a bojliból kis cikkeket vágok ki körbe, amitől úgy néz ki a csali, mint a középkori tollas buzogány. Ezt bele mártom a tó vizébe, majd jöhet a száraz paszta 1-2 perc száradás után, még néhányszor megismétlem. Ezután jöhet a 15 -20 perces szárítás és elkészül egy nagyon fogós gyorsan oldódó réteg a csalink körül. Főleg a nagyon iszapos helyeken lehet ez nagy segítségünkre, mert megízesíti a csali körül az iszapot. Etetőanyag – Stick & Method Mix

Búcsúzóul mindenkinek sok sikert kívánok a Max Carp csalikhoz! Gooo Max!

Készítette: Kis Attila

Kedvcsináló képek

No Comments

Post A Comment